Acupunctuur

Acupunctuur is een geneeswijze waarbij dunne naaldjes op specifieke punten in het lichaam worden geplaatst.  Enkele duizenden jaren geleden ontdekten de Chinezen dat het stimuleren van bepaalde punten en huidzones lichamelijke en geestelijke klachten kon verhelpen of verlichten. Vandaag de dag werkt een acupuncturist met een gedetailleerd netwerk van op de huid gelegen specifieke acupunctuurpunten. Al deze punten zijn onderling met elkaar èn met de organen in het lichaam verbonden. Deze netwerkpaden worden ook wel meridianen of energiebanen genoemd. Een acupuncturist is er op gericht de energiehuishouding in deze meridianen weer in balans te brengen. Wanneer de energie weer vrij en ongehinderd stroomt kan het lichaam naar behoren functioneren, is de geest helder en ontspannen, en is er sprake van een dynamisch evenwicht dat we gezondheid noemen.

Op deze pagina vind je achtereenvolgens informatie over
Voor welke klachten is acupunctuur geschikt?
Waarom zou ik kiezen voor acupunctuur?
Hoe gaat het in z'n werk?
Tarieven en vergoedingen

test

Voor welke klachten?

Acupunctuur is geschikt voor het behandelen van zowel acute als chronische klachten. Een acupunctuurconsult kan uitkomst bieden bij onder meer:

 
 • Spier en gewrichtsklachten
 • (Sport) blessures
 • Menstruatie- en overgangsklachten
 • Hoofdpijn, migraine
 • Rug, nek en schouderklachten
 • Pijnklachten
 • Stress
 • Slaapproblemen
 • Vermoeidheid, lusteloosheid
 • Maag- en darmklachten, PDS
 • Angst en depressie
 • Acne, eczeem, jeuk en andere huidproblemen
 • Allergieën, hooikoorts , (chronische) verkoudheid, astma
 • Gewichtsbeheersing
 • Ondersteuning bij het stoppen met roken

Staat je klacht er niet bij? Neem gerust contact met me op om te bespreken wat ik voor je kan betekenen.

 

Bij (chronische) ziekten, anatomische afwijkingen, (blijvend) letsel na een ongeval, of postoperatief, kan acupunctuur symptomen als pijn en vermoeidheid verminderen of de bijwerkingen van de reguliere behandeling (bijv. chemokuren) verlichten.
De Wereld Gezondheid Organisatie heeft een (Engelstalige) lijst samengesteld van meer dan 50 aandoeningen die goed reageren op acupunctuur.  Een uitvoerig (Nederlandstalig) overzicht van indicaties is te vinden op site van de Nederlandse Vereniging voor Acupuncturisten.


Terug naar begin pagina
test
 

Waarom acupunctuur?

Acupunctuur maakt onderdeel uit van de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG) waarbij in de behandeling van gezondheidsklachten uitgegaan wordt van de mens in z’n totaliteit. Dat wil zeggen dat lichaam en geest één geheel vormen en elkaar over en weer beïnvloeden. Bovendien maakt ieder mens deel uit van een groter geheel, dat betekent dat je als individu ook beïnvloed wordt door je woon- werkomgeving, het voedsel dat je eet, het klimaat waarin je leeft, de seizoenen en het dag- en nachtritme. De TCG streeft er naar de mens (weer) in harmonie met zichzelf èn zijn omgeving te brengen. De acupunctuur werkt daarbij met de levenskracht en het zelfherstellend vermogen van de mens zelf, en is er op gericht de energie in de meridianen weer te laten stromen. Aanvullend en ondersteunend aan de acupunctuur maak ik - waar nodig - ook gebruik van ooracupunctuur, massage, moxa, cupping, gua-sha, leefstijl- en voedingsadviezen.

Kiezen voor acupunctuur betekent kiezen voor een diagnose en geneeswijze die niet alleen gericht is op klacht, ziekte of symptoom, maar op de gehele persoon en diens onderliggende constitutie. Vandaar dat mensen die voor een lichamelijke klacht bij een acupuncturist komen, vaak als ‘neveneffect’ van de behandeling aangeven dat ze zich energieker en fitter voelen. Emotioneel evenwichtiger zijn en minder last hebben van mentale druk, stress en spanning. Het grote voordeel van acupunctuur is dat het bijna geen bijwerkingen heeft en ook preventief inzetbaar is, vanwege de positieve invloed op het welbevinden, het vergroten van de natuurlijke weerstand, het verhogen van de pijngrens en het stimuleren van de levenslust.

Terug naar begin pagina

test

Hoe gaat het in z'n werk?

Tijdens het intakegesprek vraag ik je naar je klachten, ziekte of symptomen. Om een goed beeld te krijgen van jou als persoon, en hoe je klachten samenhangen met je algehele gezondheid zal ik je ook vragen naar je energieniveau, slaapgewoonte, of je het snel warm of koud hebt, de stoelgang, menstruatie, eetpatroon en voorkeuren voor bepaalde voedingsmiddelen en dranken, ziektegeschiedenis, medicijngebruik en zo meer. 
Het voelen van de pols en het bekijken van de tong maakt onderdeel uit van elk consult. Om de tong goed te kunnen beoordelen graag voorafgaand aan het consult de tong niet schrapen of te poetsen. Liefst ook geen voedingsmiddelen met kleurstoffen, zoals koffie en drop, gebruiken.
Aan de hand van de informatie uit het vraaggesprek, de tong en polsdiagnostiek bepaal ik welke acupunctuurpunten geprikt gaan worden. Het eerste consult neemt alles bij elkaar ca. anderhalf uur in beslag. Vervolgconsulten duren doorgaans een uur.

Herstel en vermindering van klachten gaat heel geleidelijk. Bij de een is daar meer tijd voor nodig dan bij de ander. Klachten die al lang(er) bestaan, vragen meestal een langer behandeltraject. Meestal zijn er wel zo'n 3 tot 6 consulten nodig voordat je merkt dat je klachten minder zijn, je meer energie hebt en meer rust in het hoofd. Na 5 of 6 sessies bespreken we de voortgang en bepalen we gezamelijk of de behandeling wordt voortgezet.

Voor de acupunctuursessies worden haardunne, steriele wegwerp naaldjes gebruikt. Het aantal en de plaatsing van de naaldjes kan per consult verschillen en de verblijfsduur van de naalden varieert van enkele minuten tot ca. 20 à 30 minuten. Dit afhankelijk van de klacht en de hevigheid hiervan.

De behandeling is vrijwel pijnloos, maar iedereen reageert weer anders op acupunctuur. Sommige mensen voelen niets, of alleen een klein prikje bij het inbrengen van het naaldje. Weer anderen ervaren een tintelend, zwaar, drukken, of warm gevoel. Ook zijn er wel mensen die een klein schokje of een soort van 'electrisch stroompje' voelen. Al deze gevoelservaringen betekenen dat de energie weer gaat stromen en het lichaam aan het herstel is begonnen.

Terug naar begin pagina

test

Tarieven en vergoedingen

Acupunctuur intake consult  ca. 90 minuten  € 70,-
Acupunctuur vervolg consult ca. 50-60 minuten  € 55,-

Afspraken die minder dan 24 uur van tevoren worde geannuleerd, worden in rekening gebracht.

Na de afloop van de behandeling krijg je een factuur mee die je aan mij overmaakt en vervolgens kunt indienen bij je zorgverzekering. 
Facturen graag binnen 8 dagen voldoen op rekening 78.48.73.690 t.n.v. M..A.T.M. Staring o.v.v. factuurnummer. 
Betaling kan ook direct contant (graag gepast). Er is geen pin automaat aanwezig.

Twijfel je nog en wil je weten of acupunctuur geschikt is voor jou, dan is een orienterend kennismakingsgesprek van ca. 15 minuten mogelijk. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Vergoedingen?
De meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden acupunctuur geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering. De kosten van een TCG consult vallen onder de aanvullende verzekering en komen niet ten laste van het eigen risico.

Een overzicht van vergoedingen door verschillende zorgverzekeraars is te vinden op Zorgwijzer.nl 
Aan dit overzichten kunnen geen rechten worden ontleend. Kijk het altijd na in je zorgverzekeringspolis of vraag het na bij de zorgverzekering.

Terug naar begin pagina