Aandoeningen

Voor welke klachten is acupunctuur geschikt?

Waarmee kan ik je helpen?

Veel voorkomende klachten, die ik met regelmaat in mijn praktijk behandel, zijn onder meer hooikoorts, huidproblemen, maagklachten, darmproblemen, stress, burnout, vermoeidheid, slapeloosheid, menstruatie- en overgangsklachten, hoofdpijn en migraine, psychische klachten, rug-, nek- en schouderklachten, ademhalingsproblemen. Ook bied ik ondersteuning bij auto immuun ziekten en kanker.
Staat jouw klacht er niet bij?  Neem gerust contact met me op, dan bespreken we wat ik voor je kan betekenen.

Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO)

De WHO heeft in 2003 een lijst samengesteld met meer dan 50 aandoeningen die goed reageren op acupunctuur. In 2019 zijn de Traditionele Chinese Geneeswijzen opgenomen in hèt WHO referentiewerk voor ziekten en diagnosen, de International Classification of Diseases (ICD-11). Dat betekent dat acupunctuur, maar ook behandelmethodieken zoals cupping, tuina en guasha, in deze nieuwe uitgave worden vermeld naast westers-medische diagnosen en terminologie. De International Classification of Diseases geldt in meer dan honderd landen als dé referentie voor ziekten en diagnosen.

Hooikoorts

Een overreactie van het afweersysteem op stuifmeelkorrels geeft klachten zoals niesen, jeukende en tranende ogen, benauwd, vermoeid en lusteloos. Acupunctuur kan symptomen aanzienlijk verlichten èn – op langere termijn – zelfs hooikoortsklachten verminderen. Dat laatste vraagt wèl jaarlijks, voorafgaand aan ‘jouw’ pollen seizoen een serie behandelingen om het afweermechanisme beter uit te balanceren zodat het minder snel overprikkelt raakt. In het seizoen zelf kun je met een paar nabehandelingen de nog aanwezige symptomen verder verminderen. Op deze manier is het zelfs mogelijk om op termijn het gebruik van hooikoortsmedicatie af te bouwen.

Huidaandoeningen

De huid wordt beinvloed door veel verschillende factoren, zowel van binnenuit als van buitenaf. Welke factoren dat precies zijn is per mens verschillend, maar in z’n algemeenheid richt acupunctuur zich behalve op het verminderen van symptomen zoals jeuk, pijn, droge-ruwe huid, roodheid e.d. op het verbeteren de werking van betrokken orgaansystemen, de spijsvertering en het uitbalanceren van het immuunsysteem. Daarnaast is er aandacht voor de energiebalans en het emotioneel welbevinden, waardoor klachten zoals eczeem, acne en psoriasis, maar ook koortslip (Herpes Simplex) en gordelroos (Herpes Zoster) afnemen en leven met een huidprobleem minder vervelend wordt.

Maagklachten

Maar liefst één op de vijf mensen heeft regelmatig last van maagklachten. Veel voorkomend zijn brandend maagzuur (reflux), oprispingen, misselijkheid, opgeblazen gespannen gevoel, overmatig boeren en pijn in de maagstreek.
Onregelmatig en gehaast eten, teveel of te laat eten, (ijs)koude dranken en etenswaar, alcohol, roken en frequent gebruik van pijnstillers zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen, kunnen allemaal bijdragen aan maagklachten. Emotionele spanning en stress doen daar nog eens een schepje bovenop. Een acupunctuurbehandeling is er op gericht stagnatie van energie en voedsel in het maaggebied op te heffen zodat misselijkheid, braken, oprispingen en brandend maagzuur verminderen. Ook is er aandacht voor het reguleren van emoties en leefstijl- en voedingsadviezen zodat klachten kunnen worden voorkomen.

Darmklachten

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) geeft chronische klachten zoals buikpijn, krampen, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of obstipatie of een afwisseling van beiden. Deze klachten ontstaan doordat de zenuwen die er voor zorgen dat de dikke darm samentrekt om de voedselresten voort te bewegen, overgevoelig zijn voor stress, emoties en bepaalde voedingsmiddelen. Acupunctuur reguleert en harmoniseert de werking van het darmstelsel en vermindert  – indien nodig – lichamelijke en geestelijke spanning. Omdat ook bepaalde voedingsmiddelen tot overprikkeling kunnen leiden, wordt in veel gevallen gewerkt met het bijhouden van een voedingsdagboekje en voedingsadviezen. Ook andere darmklachten zoals bijvoorbeeld ontstekingen van dunne en dikke darm (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa), diarree, constipatie en aambeien reageren goed op acupunctuur.

Stress

Stress helpt je alert en adequaat te reageren en een gezonde dosis stress heb je nodig om een prestatie neer te zetten, bijvoorbeeld tijdens een sportwedstrijd of een examen. Maar als je continu veel spanning ervaart en het niet meer lukt om lichamelijk en geestelijk te ontspannen, wordt de stress ongezond. De eerste signalen dat de stress te lang duurt is een aanhoudende versnelde hartslag en ademhaling, hoge spierspanning, hoofdpijn, vermoeidheid. Ook kun je last krijgen van zweten, hoge bloeddruk, duizeligheid, maag-darmklachten en slaapproblemen. De negatieve spiraal wordt nog eens versterkt doordat het in stressvolle periodes soms moeilijk is een gezonde leefstijl aan te houden. Mogelijk eet je minder gezond, gebruik je meer alcohol, rook je meer of ga je weer roken en doe je minder aan lichaamsbeweging. Chronische stress tast het immuunsysteem aan, kan leiden tot hart- en vaatziekten of een burnout. Genoeg redenen om op tijd werk te maken van het verminderen van aanhoudende spanningsklachten. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat acupunctuur effectief is in stress reductie doordat het onder andere cortisolniveaus en de aanmaak van lichaamseigen stoffen zoals serotonine en endorfine kan beïnvloeden. .

Burnout, overspannen

Een burnout is het gevolg van langdurige overbelasting, waarbij de waarschuwingen van het immuunsysteem (vermoeidheid) worden genegeerd en je maar blijft doorgaan. In de loop der jaren zijn alle reserves verbruikt, met een diepe lichamelijke en geestelijke uitputting tot gevolg. De ‘feel-good’ stoffen dopamine en serotonine in de hersenen zijn minder effectief en ook het aansturen van emoties en geheugen gaat minder goed. Het klachtenbeeld omvat een totaal gebrek aan energie dat gepaard gaat met hoofdpijn, verkrampte spieren, duizeligheid, misselijkheid, maag-darmproblemen, slaapstoornissen, zintuigelijke overprikkeling en paniekaanvallen. Concentreren, iets onthouden en lezen is moeilijk. Het lukt niet meer ergens van te genieten en er is sprake van lusteloosheid, nergens zin in hebben. Herstellen van een burnout duurt lang. Acupunctuur kan het herstel ondersteunen door spanningsklachten te verminderen, emoties te reguleren, spijsvertering en slaap te verbeteren, zodat geleidelijk aan weer energie en levenslust kan worden opgebouwd. Indien passend worden oefeningen voor ademhaling en ontspanning meegegeven, alsook voedings- en leefstijladviezen.

Vermoeidheid

Vermoeidheid komt veel voor. Als hoofdklacht of als symptoom van een ziekte of als bijwerking van medicijngebruik. Ook slecht slapen, hoge werkdruk, relatie stress, een verstoorde spijsvertering of een veranderende hormoonhuishouding kunnen leiden tot vermoeidheid. Moe zijn kan zich lichamelijk uiten (geen energie, zwaar lijf), of meer psychisch manifesteren (lusteloos, nergens zin in hebben, versuft, afgevlakte emoties), of beiden. Acupunctuur kan helpen de vermoeidheidsklachten te verminderen. De behandeling richt zich op het verbeteren van onderliggende factoren, zoals bijvoorbeeld slaap, en het weer opbouwen van je energie. Daarnaast is er aandacht voor hoe je zelf kunt zorgen voor voldoende energie, bijvoorbeeld door aanpassingen in slaaproutine, eetpatroon, of het evenwicht tussen activiteit enerzijds en rust en ontspanning anderzijds.

Slapeloosheid

Moeilijk in slaap vallen, niet goed doorslapen, uren wakker liggen, heel licht slapen, te vroeg wakker worden, nachtmerries, slaapwandelen. Te weinig slaap is funest voor de energie, het humeur en uiteindelijk de gezondheid. Het kan leiden tot concentratieproblemen, prikkelbaarheid, vermoeidheid, vermindering van eetlust en zelfs afname van de weerstand. Acupunctuur richt zich op het herstellen van het natuurlijke ritme van activiteiten (overdag) en rust (avond en nacht). De behandelingen richten zich op het verminderen van slaapverstorende factoren zoals bijvoorbeeld piekeren, pijn, nachtzweten, opvliegers. Daarbij is er aandacht voor het (eventueel) anders inrichten van je dagritme, je voorbereidende slaaproutine en eetgewoonten.

Menstruatieklachten

De menstruatie kan elke maand opnieuw voor (veel) ongemak zorgen met zowel lichamelijke als emotionele klachten. Veel voorkomende zijn langdurige en/of zware menstruaties met veel bloedverlies en pijn, tussentijdse bloedingen, pijnlijke eisprong, geen of een onregelmatig menstruatie. Veel vrouwen zijn ook bekend met het Premenstrueel Syndroom (PMS) met toename van prikkelbaarheid, moodswings, gevoelige borsten en hoofdpijn voorafgaand aan de menstruatie. Ook migraine en acné kunnen door de hormonen flink worden getriggerd. Acupunctuur kan helpen bij het reguleren van de cyclus, het normaliseren van het bloedverlies en het verminderen van menstruatiepijn. Ook andere, zogenaamde ’typische vrouwenkwalen’ zoals vaginale afscheiding (witte vloed of leukorrhea), blaasontsteking, urineverlies, endometriose, myoom (vleesboom), baarmoederverzakking en mastopathie (pijnlijke borsten) reageren in veel gevallen goed op de brede Chinees Geneeskundige kijk, waarbij klachten en symptomen in onderlinge samenhang worden behandeld.

Overgangsklachten (menopauze)

Meest voorkomende of beter gezegd bekende overgangsklachten zijn de opvliegers en het (nacht)zweten, vergezeld van emotionele instabiliteit, onrust en gejaagdheid in het lichaam. Alsof dat nog niet genoeg is kan er ook bijkomend sprake zijn van slecht slapen, vermoeidheid, hartkloppingen, vaginale droogte, verminderd libido, lusteloosheid, pijnlijke spieren en gewrichten en gewichtstoename. Een westerse verklaring is de daling van de hormoonspiegels van oestrogeen en progesteron. De acupunctuur richt zich op het verminderen van de de hormoonschommelingen, de hitteverschijnselen en bijkomende andere klachten. Overgangsklachten zijn divers en de conditie en omstandigheden van iedere vrouw zijn weer anders, wat maakt dat er geen standaard behandelprotocol is. Ook het aantal benodigde behandelingen varieert. Na één behandeling zullen niet alle klachten ineens verdwenen zijn, maar over het algemeen reageren overgangsklachten goed op acupunctuur.

Ondersteuning bij kanker

Chemotherapie, hormoontherapie, immunotherapie en bestraling geven verschillende lichamelijke bijwerkingen. Meest voorkomend zijn  vermoeidheid, misselijkheid, huidklachten, gevoelloosheid in handen en voeten, smaakverlies en concentratieverlies. Hormoontherapie kan daarnaast ook overgangsklachten geven. Acupunctuur kan deze bijwerkingen te verlichten. Ook draagt acupunctuur bij aan een groter mentaal-emotoneel evenwicht, waardoor veerkracht en weerbaarheid toenemen en de behandelingen fysiek beter draagbaar zijn.
Acupunctuur gaat prima samen met de reguliere oncologische behandelingen. Daardoor is de kans het grootst is dat eventuele bijwerkingen niet of veel minder (heftig) optreden. Maar ook in een later stadium kan het zinvol zijn met acupunctuur te beginnen, want ook langer bestaande klachten kunnen nog verminderen of zelfs verdwijnen.

Hoofdpijn, migraine

Hoofdpijn kan op verschillende plekken tot uiting komen: achter de ogen, boven op het hoofd, aan de zijkant(en) of schedelrand, op het voorhoofd. Ook de pijn is divers: zwaar, drukkend, licht zeurend, strakke band, stekend, bonkend. Spanningshoofdpijn en migraine komen veel voor, maar een (chronische) ontsteking van neus- en kaakholten, hooikoorts, voedselallergieen, te hoge bloeddruk en hormonale schommelingen kunnen ook hoofdpijn geven. (Oud) hoofdletsel of een ernstige aandoening kunnen ook hoofdpijn geven. Acupunctuur staat bekend om het positieve effect op migraine, maar ook andere hoofdpijnen reageren vaak goed op acupunctuur. Met name omdat de Chinese Geneeskunde naar het functioneren van de hele mens en bijkomende factoren kijkt.

Rugklachten

Er zijn veel vormen van rugpijn, de meest bekende zijn hernia, ischias en spit. Zij hebben een duidelijke, aanwijsbare lichamelijke oorzaak, maar veel vaker is het niet duidelijk waar de pijnklacht nu precies vandaan komt, de zogenaamde aspecifieke rugklachten.
De pijn zit bijna altijd in de onderrug en kan varieren van licht zeurend tot ondraaglijk en veroorzaakt daarnaast vaak algehele stijfheid, hoge spierspanning en kan bovendien uitstralen naar ander plaatsen. Mogelijke oorzaken zijn er volop, bijvoorbeeld door het maken van een verkeerde beweging, door zwaar en/of verkeerd tillen, een verkeerde lichaamshouding, gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht, hoge werkdruk of veel spanningen kunnen tot rugklachten leiden. Verder kunnen lichaamsbouw, erfelijke factoren, orgaanproblemen of afwijkingen in de wervelkolom een rol spelen bij het ontstaan van de klachten. De Chinese Geneeskunde, biedt een andere, ruimere kijk en aanpak van nek-, rug- en schouderklachten en kan bij zowel acute als chronische klachten pijn verlichten en de souplesse en beweeglijkheid vergroten.

 

Nek- en schouderklachten

Nekklachten kunnen het gevolg zijn van stijve, vermoeide nekspieren, maar ook slijtage (artrose van facetgewrichtjes), nekhernia of whiplash geven stijfheid, pijn en bewegingsbeperking van de nek. Pijn in nekspieren en net op/onder de schedelrand kan doortrekken naar het hoofd of uitstralen naar de schouders, armen en vingers. Alhoewel nek en schouderklachten vaak samengaan, kan pijn en bewegingsbeperking in/rond het schoudergewricht ook op zichzelf staan. Schouderpijn kan (ook) uitstralen naar schouderbladen, nek, elleboog of vingers. De oorzaak ervan is lang niet altijd duidelijk, maar in veel gevallen is er sprake van een irritatie of een ontsteking van een pees of slijmbeurs, structuren die maar moeilijk genezen. Een acupunctuurbehandeling zorgt voor ontspanning van de nek- en schouderspieren waardoor de nekklachten en/of schouderklachten verminderen. De combinatie van acupunctuur met tuina massage en guasha is in veel gevallen effectief. Acupunctuur kan heel goed worden toegepast naast andere behandelvormen zoals fysiotherapie of oefentherapie Cesar/Mensendieck en voorgeschreven medicatie door huisarts of specialist.

Ademhalingsproblemen

Benauwdheid, kortademigheid, een piepende ademhaling en/of veel hoesten kunnen het gevolg zijn van ademhalingsziekten zoals astma en COPD waartoe chronische bronchitis en longemfyseem behoren. Deze aandoeningen verergeren vaak onder invloed van stoffen in de lucht zoals fijnstof door het verkeer, pollen, haren van huisdieren en stofmijt. Daarnaast kunnen bepaalde voedingsmiddelen, m.n. suiker en zuivel) klachten verergeren evenals stress. In de Chinese Geneeswijzen geldt dat longen en luchtwegen, samen met de huid onderdeel uit maken van het afweersysteem. Een acupunctuurbehandeling is er allereerst op gericht de weerstand te verhogen, de slijmproductie te verminderen en daarnaast meer ruimte en ontspanning in luchtwegen en borstkas te verkrijgen.

 

 

Psychische klachten

Acupunctuur beinvloedt de aanmaak van ‘feel-good’ stoffen in de hersenen zoals serotonine en endorfine, en levert daarmee een bijdrage aan het verbeteren van de stemming en het verminderen van spanning, angst en nervositeit, vandaar dat nogal wat psychische klachten, zoals examenstress, faalangs, overmatig piekeren, paniekaanvallen, hyperventilatie, maar ook somberheid, down zijn, nergens zin in hebben, veelal goed reageren op acupunctuur. Ook lichamelijke en mentale symptomen die vaak samen gaan met psychische klachten zoals slecht slapen, vermoeidheid, zweten, misselijkheid, diarree, droge mond, hartkloppingen, duizeligheid, hoge spierspanning, niet kunnen concentreren of iets kunnen onthouden, verminderen. Acupunctuur kan prima samengaan met westerse reguliere behandelingen zoals medicatie en psychologische begeleiding. Veelal combineer ik de acupunctuur met Tuina massage en guasha om voor nog meer ontspanning te zorgen. Ook leefstijl- en voedingsadviezen kunnen bijdragen aan het verbeteren van slaap, spijsvertering en energie.

 

Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijst met aandoeningen die goed reageren op acupunctuur

Allergieën
Voedsel, huisstofmijt, huisdieren, pollen.

Borst
Spanning op de borst, vol gevoel van de borst, pijn op de borst, hartkloppingen.

Gewrichten
Stijfheid, pijnklachten, bewegingsbeperkingen, artrose, reumatische aandoeningen, gewrichtsontstekingen, slijmbeursontsteking, spier, of pees(pijn)klachten, krachtvermindering, trillingen, krampen, nek en rugklachten, tenniselleboog, fibromyalgie (spierreuma), verstuikingen, (sport)blessures, herstel na orthopedische operaties.

Gynaecologie
Menstruatieklachten, premenstruele klachten (PMS), overgangsklachten, gespannen en pijnlijke borsten, bepaalde vormen van verminderde vruchtbaarheid, witte vloed (leukorrhea), begeleiding van IUI/IVF/ICSI-traject.

Hoofd
Hoofdpijn, migraine, lokale haaruitval, aangezichtspijn, duizeligheid (bijvoorbeeld Ménière), zwaar gevoel in het hoofd.

Huid
Transpiratieproblemen, jeuk, droge huid, eczeem, acne, koortsblaasjes, gordelroos, psoriasis, steenpuisten, zweren.

Interne klachten
Bloedarmoede, kouwelijkheid, doorbloedingsproblemen, hoge bloeddruk, lage bloeddruk, schildklieraandoeningen, diabetes, overgewicht.

Keel, neus, oor
(chronische) neusverkoudheid, voorhoofdsholteontsteking, bijholteontsteking, allergische verkoudheid, hooikoorts, oorpijn of oorontsteking, oorsuizen of oorruisen, bepaalde gevallen van doofheid, hoest, heesheid, keelpijn, spraakproblemen, brok in de keel, tandvleesproblemen, kiespijn, aften, slechte adem, bittere smaak in de mond, droge mond, verhoogde speekselvloed, koortsuitslag

Klachten bij kinderen
Hoest, verkoudheid, astma, bronchitis, keelontsteking, darmklachten, buikpijn, bedplassen, slaapproblemen, tanden krijgen, eczeem, oorpijn/ontsteking.

Ledematen
Koude ledematen, zwaar gevoel, vochtophoping (oedeem).

Luchtwegen
(chronische) verkoudheid, slechte afweer, kortademigheid, astma, bronchitis, hyperventilatie.

Mentale stoornissen
Slaapstoornissen, veel dromen, hyperventilatie, rusteloosheid, angst, flauwvallen, dwangmatig huilen of lachen, depressiviteit, snel schrikken, vergeetachtigheid, anorexia nervosa, lusteloosheid, gebrek aan energie, algehele zwakte, overspannenheid, stress, burn-out.

Ogen
Ontstoken ogen, jeukende ogen, tranende ogen, droge ogen, branderige ogen, wazig of vlekken zien, slechtziendheid.

Spijsvertering
Misselijkheid, slechte eetlust, overgeven, zuurbranden, oprispingen of opboeren, maagpijn, galaandoeningen, diarree, constipatie, buikkrampen, buikrommelingen, buikpijn, opgezette buik, prikkelbare darm syndroom (IBS), aambeien.

Urinewegen
Urineweginfectie, incontinentie, blaas- of nierstenen, impotentie, verminderde vruchtbaarheid, vroegtijdige of nachtelijke zaadlozingen, prostaatklachten.

Verslavingen
Rookverslaving, eetverslaving, alcoholverslaving, drugsverslaving.

Zenuwstelsel
Hernia, doof gevoel, zenuwontsteking/pijn (neuralgie), zoals: intercostaalneuralgie (zenuwpijn tussen de ribben), ischias, ischialgie, neuralgie na gordelroos, aangezichtspijn, trigeminusneuralgie, gevolgen van whiplash (pijn, duizeligheid, moeheid, concentratieverlies), epilepsie, gevolgen van CVA (hersenbloeding, herseninfarct).

Zwangerschapsklachten
Misselijkheid, zure oprispingen, stuitligging, bevalling opwekken, pijn na de bevalling, stimuleren van borstvoeding, borstontsteking.

Contact

Bel of mail voor meer informatie of het maken van een afspraak.

06 – 51 21 51 09

info@jingriver.nl

Pr. Willem-Alexanderstraat 28
4158 CM  Deil

 

Vraag of opmerking? Stuur een bericht