Jing River

Wat betekent de naam van de praktijk?

Hollandse rivieren en Chinese meridianen

Ik woon al weer meer dan 20 jaar in de Betuwe in de directe nabijheid van De Waal, één van Neerlands grootste en drukst bevaren rivieren.  Wandelend over de dijken en struinend door de uiterwaarden zie je met eigen ogen hoe wonderbaarlijk mooi en krachtig zo’n grote rivier is. In januari 1995 heb ik ervaren dat die kracht ook angstaanjagende vormen aan kan nemen. Vanwege de gevaarlijk hoge waterstand werd iedereen in het rivierengebied geevacueerd.

In de oude geschriften over Chinese Geneeswijzen wordt veel gebruik gemaakt van ‘de rivier’ als metafoor voor het verloop en de werking van meridianen en acupunctuurpunten. Het stromen van Qi in de meridianen wordt vergeleken met water dat z’n weg zoekt vanaf de bron naar de zee. Eerst via kleine stroompjes en beken, samenvloeiend in almaar breder wordende rivieren totdat de rivier uitstroomt in zee. Analoog aan rivieren in het landschap, ontstaan er ook bij de mens problemen (gezondheidsklachten) wanneer de doorstroming in de meridianen gehinderd of geblokkeerd raakt.

Acupunctuur houdt zich bezig met het reguleren van de circulatie in de meridianen en kan op die manier gezondheidsklachten verhelpen of verminderen. Wanneer Qi vrij en ongehinderd stroomt kan het lichaam naar behoren functioneren, is de geest helder en ontspannen, en is er sprake van een dynamisch evenwicht dat we gezondheid noemen. Als inwoner van het rivierengebied sprak de metafoor van ‘de rivier’ mij tijdens de studie erg aan. Niet verwonderlijk dus dat ‘de rivier’ vervolgens ook de inspiratiebron vormde voor naam en logo van mijn praktijk en vormgeving van deze website.

De naam Jīng River

Jīng {spreek uit dsjing} River {Engelse uitspraak}, de naam van mijn praktijk, wil zoveel zeggen als ‘daar waar de energie stroomt’.
Het Chinese karakter Jīng heeft veel verschillende betekenissen, maar in de context van de acupunctuur betekent het ‘de hoofdstromen van Qi {spreek uit Tsjie} waarvan het verloop vast ligt’, een verwijzing naar de meridianen. De combinatie van het Chinese karakter Jīng met het Engelse woord River (rivier), staat voor mij ook voor het samengaan van Oosterse en Westerse geneeswijzen. Het één sluit het ander niet uit.

Een kijkje in mijn praktijkruimte

Waarmee kan ik je van dienst zijn?

Contact

Bel of mail voor meer informatie of het maken van een afspraak.

06 – 51 21 51 09

info@jingriver.nl

Pr. Willem-Alexanderstraat 28
4158 CM  Deil

 

Vraag of opmerking? Stuur een bericht