Een havermoutontbijtje, maar dan net even anders.  Zowel de Chinese voedingsleer als de Westerse dietetiek hechten grote waarde aan haver(mout). Lees meer over de eigenschappen van haver of scroll meteen door naar het recept.

Eigenschappen van haver in de Chinese voedingsleer

De Chinese voedingsleer typeert haver als energetisch verwarmend, met een zoete smaak en inwerkend op de orgaansystemen Nier, Milt, Maag, Hart, Longen en Dikke Darm. Haver stimuleert de energie (Qi), versterkt de Milt, vermindert Damp (pathologisch vocht in het lichaam) en ondersteunt de spijsvertering en eetlust. Haver is goed voor het Bloed en helpt cholesterol verlagen.
LET OP met haver(mout) als je het snel warm hebt, onrustig slaapt met o.a. opvliegers en nachtzweten en algeheel inwendige onrust ervaart. In dat geval kun je de havermoutvlokken vervangen door gerst-, gierst- of amaranth vlokken. Deze granen werken meer verkoelend.

Wat zegt de Westerse diëtetiek over haver

De Westerse diëtetiek leert dat haver rijk is aan een heel scala vitaminen B waaronder. B1, B9, B5, B2, B6 en B3 en bovendien een goede mineralen samenstelling heeft met mangaan, fosfor, magnesium, koper, zink, ijzer, kalium en calcium. Daarnaast bevat haver flink wat vezels (beta-glucanen) en deze beta-glucanen helpen cholesterol in het bloed te verlagen en verminderen de  hoeveelheid glucose in het bloed net na de maaltijd. Door de lage glycemische index is haver ook waardevol voor mensen met schommelende bloedsuikers, diabetes en overgewicht. Tot slot dragen de onverzadigde vetten en phenolen in haver bij aan hart en vaatgezondheid en het remmen van ontstekingen.

Recept havermout ontbijttaartje met wortel en abrikoos

Ingrediënten (4-6 personen)

150 g havermout
450 ml (amandel)melk
2 eieren, losgeklopt
150 g wortel (geraspt)
10 gedroogde abrikozen in stukjes gesneden
1 eetlepel kaneel
2 theelepels gemalen kardemom
60 g pompoenpitten
60 g amandelen (of andere noten)
60 g roggevlokken
1 eetlepel ahornsiroop of rijstsiroop
1 eetlepel (olijf)olie

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180C.

Taartvulling

Rasp de wortel boven een kom. Voeg de melk, de eieren, de havermout en de fijngesneden abrikozen toe. Meng de kaneel en kardemom erdoor en schep het mengsel in een ingevette ovenschaal. Ik gebruik daarvoor een quicheschaal.

Topping

Meng hiervoor de pompoenpitten, amandelen en roggevlokken met de olijfolie en roer er de ahorn of rijstsiroop doorheen. Verdeel de topping over de het mengsel in de ovenschaal.
Zet de schaal op het rooster in het midden en bak het gerecht in 35-40 minuten gaar en knapperig.
Serveer lauwwarm met eeen flinke eetlepel dikke griekse of soja yoghurt erbij.

Als het snel moet

Maak de taart wanneer je tijd hebt en bewaar ‘m in de koelkast. Om ’s ochtends meteen aan te kunnen schuiven voor een (lauw)warm ontbijt, leg je ’s avonds voor je gaat slapen, het aantal benodigde taartpunten, losjes in aluminiumfolie gewikkeld, op het rooster in het midden van de oven. Zet de oventimer en geniet de volgende ochtend van een warm ontbijttaartje.

Variaties

• De havermout en de roggevlokken laten zich prima vervangen door havervlokken (iets grover) of door andere graanvlokken zoals gerst-, gierst-, of amaranth vlokken.
• Maak voor de topping een zaden en noten mix naar smaak. Zelf vind ik een mengsel met alleen pompoenzaden en zonnebloempitten ook erg lekker. Hazelnoten in plaats van amandelen werkt ook. Kortom, net wat je in huis heb en wat je lekker vindt. Gebruik wel ongezouten en liefst ongebrande noten.
• In plaats van wortel kun je ook een andere groente proberen. Ik heb het taartje al eens gemaakt met (kort voorgekookte) geraspte rode biet. De kaneel en kardemom heb ik vervangen door tijm en zwarte peper en in plaats van rijstsiroop heb ik een beetje appelstroop gebruikt. Kortom, wees niet bang om te experimenteren en je eigen variatie te maken.

Oorspronkelijke recept van Serena Korf, gepubliceerd in ‘Smaakmakend’, herfst editie, 2018-3