Het is zover, de herfst staat op de stoep. Het zomerseizoen is teneinde en gaan we richting de winter. Zo’n overgang is direct van invloed op ons lijf, onze gezondheid en hoe we ons voelen. De Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG) – waar acupunctuur onder valt – ziet de mens als deel van het grotere geheel. Dat betekent dat je als individu ook beïnvloed wordt door je woon- werkomgeving, het voedsel dat je eet, het klimaat waarin je leeft, de seizoenen en het dag- en nachtritme.

Draag een sjaal!
In de 5-Elementen leer, onderdeel van de Chinees Geneeskundige traditie, wordt een relatie gelegd tussen onder meer een bepaald seizoen, een orgaansysteem, een lichaamsweefsel en een emotie. Zo bestaat er een samenhang tussen herfst, de huid, de Longen en de emotie verdriet.
In de Chinees geneeskundige visie komen ziekmakende factoren zoals Koude, Wind en Vocht, binnen via de huid. Longen reguleren de (functies van) de huid, niet zo gek als je bedenkt dat ook de huid ‘ademt’. En net als de huid staan de Longen – via de ademhaling en het inhaleren van zuurstof – direct in contact met de buitenwereld. Samen vormen ze de eerste verdedigingslinie van ons afweersysteem. Wanneer de blaadjes vallen en de herfststormen hun intrede doen is het belangrijk jezelf te beschermen door je warmer in te pakken. En dan met name je nek die extra kwetsbaar is voor het binnendringen van Wind en Kou. Dus doe lekker een sjaal om en voorkom gesnotter.

Last van herfstblues?
In de herfst trekken de sapstromen in bomen en planten zich terug. De blaadjes verkleuren en vallen. De natuur maakt zich op voor de winter en verstilt langzaam. Ook wij mensen worden hierdoor beïnvloed. Niet alleen zijn we fysiek meer binnenshuis, ook onze aandacht en energie richt zich meer naar binnen. Het is normaal om in dit jaargetijde nadenkender en wat somberder te zijn.

Eet (je) warm!
Om in het najaar en de winter warm te blijven, dragen we meer kleding maar ook ons interne kacheltje moet harder branden. Je helpt je lijf door in deze tijd van het jaar vooral warm, gekookt voedsel te eten. Verruil daarom de (koude) zomerse salades voor maaltijdsoepen, ovenschotels en stoofpotten. Gebruik uien, verse gember, knoflook of mosterd. Dit zijn voedingsmiddelen met een ‘scherpere’ smaak die goed zijn voor de Longen. De herfst is hét seizoen om te genieten van de oogst aan bietjes, rapen, wortelen, zoete aardappelen, pompoenen en noten. Koop je niet-seizoensgebonden groenten, zorg er dan in ieder geval voor dat je ze kookt. Ook in je fruitkeuze kun je het beste aansluiten bij het seizoen, dus eet bij voorkeur, appels, (stoof)peren, druiven, vijgen.

Zelfhulp tips
Heb je ondanks sjaal en stoofpotjes toch een verkoudheid te pakken? Drink dan bij de eerste symptomen verse gemberthee en stimuleer acupunctuurpunt Long 7. Gember is effectief bij verkoudheid en griep, stimuleert de bloedcirculatie, werkt verwarmend en is goed voor de spijsvertering. De thee maak je als volgt. Snijdt een paar dunne plakjes verse gember of rasp de gember tot je ongeveer de hoeveelheid van een eetlepel bij elkaar hebt. Doe dit samen met 2 (grote) koppen water in een pannetje en breng het aan de kook. Laat het zo’n kleine 10 minuten zachtjes trekken, zeven en klaar is de thee. Eventueel zoeten met wat rauwe honing of voor een fris smaakaccent een scheutje (verse) citroensap erbij. Drink de thee zo heet mogelijk. Dan zweet je de Wind Koude er zo weer uit.

Acupunctuurpunt Long 7 (LU-7) is werkzaam bij o.m. hoest, kortademigheid, pijn en stijfheid van de nek. Bovendien makkelijk zelf te stimuleren. Dit punt is niet moeilijk te vinden. Wanneer je je duim opsteekt zie je een kuiltje verschijnen aan de basis van je duim. Vanaf dit kuiltje gerekend ligt Long 7 ongeveer 2 vingerbreedtes hoger op je pols/arm (zie tekening). Druk stevig gedurende ongeveer een minuutje op het punt en doe dat op beide polsen. Dit kan meerdere keren op een dag.

Blijf je, alle zelfzorg ten spijt, kwakkelen deze herfst, aarzel dan niet en maak een afspraak met een acupuncturist. Om je weerstand op een natuurlijk manier een handje te helpen.

Geinspireerd door de blog van Sara Calabro
Illustratie uit “A Manual of Acupuncture”, P. Deadman & M. Al-Khafaji